Jaarlijks organiseert EIC gidsendagen over actuele ontwikkelingen in de haven en over de communicatie met jongeren. Regelmatig bezoeken we dan bedrijven in de verschillende sectoren van de haven waar gidsen bijgepraat worden over de laatste innovaties. Meestal bij bedrijven in het Rotterdamse havengebied, die we ook bezoeken met onze havenexcursies.

Op bezoek bij DB SchenkerDB Schenker
Afgelopen dinsdag was een bijzondere gidsendag. Een excursie buiten de regio naar DB Schenker die ons hadden uitgenodigd voor een logistieke dag. Schenker is een van de bedrijven waar we als EIC intensief mee samenwerken voor ons havenprogramma. Zij hebben o.a. een miniwarehouse op onze havenexpositie staan. Vanaf aankomst in Tilburg op de vestiging Landtransport, voelden we ons gelijk welkom door de ontspannen ontvangst met de echte Brabantse worstenbroodjes en koffie.

 Uitgebreid en boeiend programma
Daarna volgde een boeiend programma georganiseerd door de afdeling HRM van DB Schenker. Vanuit diverse afdelingen waren medewerkers van DB Schenker bereid gevonden om een bijdrage te leveren aan het programma. Zo kregen we een goed beeld van het wereldwijde netwerk van DB Schenker. Ingegaan werd op de verschillende logistieke producten die DB Schenker aanbiedt en de oplossingsgerichtheid van hun medewerkers om logistieke oplossingen te bedenken passend bij de vraag van hun klanten.

 De rondleiding en het beroepenspel
De gidsen bezochten zowel het warehouse van de vestigingen van Landtransport als van Contractlogistiek. Tijdens de rondleidingen kregen we inzicht in de efficiënte verwerking van de logistieke goederenstromen en speciale producten, waarbij tijd, digitalisering, kwaliteit, veiligheid en teamwork belangrijk zijn. Ook werd aandacht besteed aan innovaties zoals truck platooning  en de inzet van virtual reality bij training van het personeel. Verder stond een beroepenspel op het programma. Hierin vertelden 5 medewerkers van Schenker over hun beroep. De gidsen kregen de gelegenheid om vragen te stellen over de inhoud van hun werk, vooropleiding en loopbaan ontwikkeling enz. De uitkomst was dat de logistieke dienstverlening een sector is die voor mensen vanuit heel verschillende achtergronden en opleidingen uitstekende loopbaanmogelijkheden biedt.

Zo kregen de gidsen deze dag veel informatie die zij goed kunnen gebruiken tijdens de EIC-havenexcursies. Al met al een geweldige excursie die wij ons nog lang zullen herinneren, met veel dank aan DB Schenker en hun perfecte organisatie en hun gastvrije ontvangst.