De Maritime & Mainport Profielwerkstukkenwedstrijd daagt scholieren uit om na te denken over relevante vraagstukken binnen de maritieme sector, haven en industrie. Dat is deze vijfde editie weer uitermate goed gelukt. Abel Machielse van het Wolfert Dalton in Rotterdam (vwo-6) verdiende met zijn realistische onderzoek naar de Energietransitie in de Rotterdamse haven de hoofdprijs van €2.000.

Een profielwerkstuk maken, dat doe je sowieso in havo-5 of vwo-6. Dan is het natuurlijk extra leuk als je daar ook iets mee kunt winnen. Dat was ook de reactie van alle winnaars van de Maritime & Mainport Profielwerkstukkenwedstrijd. De prijsuitreiking was dit jaar anders dan de voorgaande edities. Ambassadeurs van de maritieme sector, haven en industrie reisden af naar de Main Deck Event Studio in Spijkenisse, vanuit waar zij samen met de projectleider de prijzen uitreikten via een livestream. Alle deelnemende scholieren, hun ouders en docenten keken vanuit huis mee. Verbaasde blikken en hele blije gezichten dit maal op een scherm, maar de dank net zo groot.

Meer aandacht voor duurzaamheid: begin in de haven

Een sterk begin voor een zwaar onderwerp van prijswinnaar Abel Machielse. Zijn profielwerkstuk Energietransitie in de Rotterdamse haven verraste de jury enorm. Want hoe kan de haven van Rotterdam bijdragen aan het realiseren van een CO2-neutraal 2050? Abel richt zich in zijn profielwerkstuk op hoe er in de haven groene energie kan worden opgewerkt. “Energie is in essentie de basis van onze infrastructuur. Als dat allemaal niet in orde is, dan zijn de nakomende toepassingen waarschijnlijk sowieso niet haalbaar. Begin bij de basis.”. Hij interviewde zeven experts en werkte een reëel toekomstscenario uit, incl. zijn eigen mening. De jury was onder de indruk, evenals Jan van Dinther, Jong Haven Talent 2021 en Energy Transition Developer die de prijs uitreikte.

Van zonneboot naar waterstofboot

De tweede prijs van €1.250 is gewonnen door Mathijn Brink, Jesper Pijnacker en Jonas Rensmaag van het Lyceum aan Zee in den Helder. Zij startten met een zonneboot en zochten voor hun profielwerkstuk uit hoe deze om te bouwen tot een waterstofboot. Zij zochten sponsors en wonnen informatie in bij experts op het gebied van waterstof. Daarnaast zochten zij uit of waterstof kan worden gebruikt voor het verduurzamen van de Nederlandse pleziervaart. Hun conclusie: een enthousiaste ja! Ook Waterambassadeur en student Alisa van Gent vond het een inspirerend werkstuk om te lezen. Zij reikte de tweede prijs uit.

Mooie samenwerking tussen technasia scholieren voor eConowind

Waling Brunner, Durk Willem Dijkstra, Martijn Sienstra, Gosse Visser en Jasper van der Wulf vormden vanuit twee scholen (Leeuwarder Lyceum en het CSG Bogerman) een ijzersterk team voor eConowind: zij ontwierpen een testschip voor het bedrijf waar het haar prototypes van windvoortstuwingssystemen op testen. Aan de hand van literatuuronderzoek en diverse proeven kwamen zij tot een indrukwekkend 3D-ontwerp. De jury hoopt dat eConowind de aanbevelingen ook echt in praktijk zal brengen. Waterambassadeur Jari Tibboel reikte de derde prijs van €750 uit aan de jongens.

Maritime & Mainport Profielwerkstukkenwedstrijd 2021-2022

Komend jaar wordt de zesde editie van de profielwerkstukkenwedstrijd georganiseerd. Het NISS blijft verbonden aan de wedstrijd als initiatiefnemer. Netherlands Maritime Technology, het EIC Mainport Rotterdam en Watertalent gaan er weer alles aan doen om scholieren te enthousiasmeren voor de maritieme sector, haven en industrie. De inschrijving voor de editie van komend schooljaar is geopend op www.profielwerkstukkenwedstrijd.nl. Hier verschijnen binnenkort ook de winnende werkstukken en de volledige uitzending van de prijsuitreiking.