De EIC- Havenberoepenwijzer www.havenberoepenwijzer.nl  informeert jongeren over de beroepen in de Rotterdamse haven en de bijpassende opleidingen. Deze website helpt Jongeren in het voortgezet onderwijs, MBO en HBO en WO bij hun opleidings en beroepskeuze. Zij kunnen de haven gebruiken als omgeving om hun talenten te ontdekken. Voor docenten en decanen is het een tool om in te zetten bij Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding(LOB) en Studie Loopbaan Begeleiding(SLB). En het biedt ook ouders en verzorgers een helder overzicht van de loopbaan mogelijkheden in de Rotterdamse haven.

Opening Havenberoepenwijzer en partners

Tijdens de uitreiking van de Open Poort Prijs op 3 december 2019 is op de EIC havenexpositie de Havenberoepenwijzer feestelijk geopend. 

De Havenberoepenwijzer is ontwikkeld door EIC met medewerking van Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven(SBB). De Havenberoepenwijzer is voor de MBO-opleidingen en beroepen gekoppeld aan de SBB website www.kiesmbo.nl. De Havenvereniging Rotterdam heeft ontwikkeling mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage. Voor de HBO en WO-opleidingen is gebruik gemaakt  van meerdere bronnen zoals bv www.kiesjestudie.nl en www.nationaleberoepengids.nl

De haven biedt werk voor iedereen
Er is een grote diversiteit van beroepen in de Rotterdamse haven voor vrouwen en mannen  met uiteenlopende opleidingen en talenten: Van procesoperator in de chemie tot sleepbootkapitein, van onderhoudsmonteur tot expediteur, van salesmanager tot IT specialist, van PR en Marketing adviseur tot financieel controller, van kraanoperator tot vorkheftruckchauffeur en van secretaresse tot jurist en veiligheidskundige.

Er werken heel veel mensen in  en voor de haven, bijna 385.000 zowel in de haven zelf als bij bedrijven die op de een of andere manier met de haven te maken hebben. Jongeren kunnen de website op hun telefoon en via de EIC website bekijken of er op de EIC-havenexpositie mee aan de slag als een van de activiteiten tijdens een havenexcursie.

Hoe werkt de Havenberoepenwijzer
Via een interessetest geven jongeren aan waar ze goed in zijn of wat ze graag doen en vervolgens komt er een match in beeld van beroepen. Door bijbehorende filmpjes en uitleg over wat het beroep inhoudt krijgen de jongeren een realistisch beeld. Bovendien wordt informatie gegeven over de bijbehorende opleidingen, toelatingseisen en arbeidsmarktrelevantie.De havenberoepenwijzer is een vervolg op het reeds door EIC uitgebrachte boekje Havenberoepen van A t/m Z.

 

beroepenwijzer drie collage v2