In de regio Rijnmond gaan tijdens de Week van de Procestechniek ca. 900 leerlingen van 22 scholen op bezoek bij 16 verschillende bedrijven[1]en het EIC. De procesindustrie en de foodsector zorgen voor veel werkgelegenheid en zij hebben behoefte aan goed opgeleide technici, procesoperators, onderhoudsmonteurs en analisten. Daarom openen tijdens de Week van de Procestechniek(20 t/m 24 januari), bedrijven in de haven en industrie hun deuren voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. De leerlingen maken zo kennis met de techniek in het algemeen, de (petro)chemische industrie en foodsector in het bijzonder. Hiermee krijgen ze een realistisch beeld van de beroepen en de goede loopbaanperspectieven die daarbij horen.

Bedrijfsbezoeken
Tijdens de Week van de Procestechniek brengen leerlingen een bezoek aan een bedrijf voor een uitgebreide rondleiding en een bezoek aan de controlekamer of laboratorium. Hier wordt uitleg gegeven over het productieproces, het belang van onderhoud( maintenance), het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en gaan ze in gesprek met medewerkers.

Doe-activiteiten en LOB bij EIC Mainport
Daarnaast brengen de leerlingen een bezoek aan het EIC Mainport Rotterdam (EIC). Ten behoeve van Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB) geven het STC Brielle en het Techniek College Rotterdam hier voorlichting over vervolgopleidingen en profielkeuze. De leerlingen gaan ook aan de slag met verschillende doe- activiteiten in het chemie- en technolab van het EIC. En op het programma staat de interactieve havenexpositie, waar de leerlingen spannende games spelen en vragen beantwoorden via de app.

Week van de Procestechniek
De Week van de Procestechniek is een landelijk initiatief waarin duizenden vmbo- en havo- leerlingen  kennis maken met beroepen in de procesindustrie en maintenance. In de regio Rijnmond wordt deze week georganiseerd door het Proces- en Maintenance College Rijnmond (PMR) het samenwerkingsverband tussen scholen en bedrijven. Het EIC verzorgt de coördinatie van de week in opdracht van Deltalinqs de ondernemersvereniging van het havenbedrijfsleven.

Met dit project zien de jongeren wat het inhoudt om als procesoperator, onderhoudsmonteur of analist te werken en welke opleidingen je ervoor nodig hebt. Er is genoeg werk te vinden voor gediplomeerden en er is een goed basissalaris. Omdat het werk ook ’s nachts doorgaat wordt er gewerkt in ploegendiensten. Verder zijn er in de proces en maintenance en de foodsector goede loopbaanperspectieven.

 

[1] Tijdens de Week van de Procestechniek doen in de regio Rijnmond de volgende bedrijven mee:
AVR, BP Raffinaderij, ETT,  Exxonmobil, Hexion, Huntsman, Indorama, Kemira, Lyondell Basell, Mourik Services, PerGen, Neste, RDM Trainingsplant, Shell, Shin-Etsu, Suikerunie

week van de procentechniek verkl