Jongeren maken kennis met de Wereld van de Procestechniek

In de landelijke week van de Procestechniek (15-19 februari) maakten ruim vijfhonderd jongeren kennis met de sector Proces en Maintenance. Twaalf verschillende scholen uit de regio namen deel en dertien bedrijven[1] verleenden hun medewerking. Dit jaar is een volledig digitaal programma aangeboden met interactieve presentaties van bedrijven en MBO-opleidingen, een chemisch proefje. “De deelnemers kijken terug op een succesvolle week, daar ben ik trots op!” vertelt Laurent van Luik EIC-projectmedewerker.

fotobedrijf

 

Unieke kennismaking met de sector proces en maintenance

De Week van de Procestechniek wordt in on

ze regio aangegrepen als een mooie kans om jongeren te interesseren voor beroepen en opleidingen in de Proces en Maintenance sector. Leerlingen uit het 2e leerjaar vm

bo en 3e leerjaar havo van scholen uit Rotterdam, Ridderkerk, Dordrecht, Zwijndrecht, Maassluis, Vlaardingen en Spijkenisse gingen vanuit huis aan de slag met een lesprogramma dat in 2 lesuren werd uitgevoerd. De docenten uit het voortgezet onderwijs begeleid

en hun leerlingen via afstandsonderwijs. In andere jaren bezochten de leerlingen de bedrijven en het EIC, maar dat is in de huidige Coronaperiode niet mogelijk.

Gevarieerd programma via afstandsonderwijs

De leerlingen werkten aan opdrachten uit ee

n gevarieerd werkboek met achtergrondinformatie. De lessen werden gestart met een geanimeerd filmpje over de procestechniek. Verder experimenteerden de jongeren in hun eigen keuken met het chemie-proefje: Coole Shampoo. Medewerkers van bedrijven in de procestechniek gingen online met de leerlingen in gesprek over hun werkzaamheden, de producten en beroepen. Voor veel leerlingen een eye-opener. Zij realiseerden zich ineens dat zij o.a. haargel, een smartphone, verf en brandstof kunnen gebruiken dankzij de procestech

niek. Ook vonden voorlichtingssessies plaats over de MBO-vervolgopleidingen gepresenteerd door docenten van het Scheepvaart en Transport College (STC Group) en Techniek College Rotterdam (TCR).

Jongeren en beroepskeuze

Met dit project zien de jongeren wat het inhoudt om als procesoperator, onderhoudsmonteur of laborant te werken en welke opleidingen je ervoor nodig hebt. Zo draagt het programma bij aan hun profiel, opleidings- en beroepskeuze. Er is genoeg werk te vinden in de procestechniek voor gediplomeerden en er zijn goede loopbaanperspectieven. Omdat het werk ook ’s nachts doorgaat wordt er in bepaalde beroepen gewerkt in ploegendiensten. .

Organisatie Week van de Procestechniek

De Week van de Procestechniek is een landelijk initiatief waarin duizenden vmbo- en havo- leerlingen  kennis maken met beroepen in de procesindustrie en maintenance. In de regio Rijnmond wordt deze week georganiseerd door het Proces- en Maintenance College Rijnmond (PMR) het samenwerkingsverband tussen scholen en bedrijven. Het EIC verzorgt de coördinatie van de week in opdracht van Deltalinqs de ondernemersvereniging  van het havenbedrijfsleven.

 
wvdp pb

 

[1] AVR, Evides, BP, Lyondell Basell, Huntsman, MOT, Shell, Shin-etsu, Kemira, VTTI, Indorama, LBC, Tronox