Afgelopen week (20-24 januari) stond in het teken van de Week van de Procestechniek. In de regio Rijnmond gingen ca. 900 leerlingen van 22 scholen in het Voortgezet Onderwijs op bezoek bij verschillende bedrijven[1]. De leerlingen maakten kennis met de (petro)chemische industrie, de foodsector en techniek in de Rotterdamse haven. Zo kregen ze een realistisch beeld van de beroepen en de goede loopbaanperspectieven die daarbij horen.

Bedrijfsbezoeken
Zestien verschillende bedrijven uit de procestechniek openden hun deuren en boden de leerlingen een uitgebreide rondleiding aan met o.a. een bezoek aan de controlekamer, het laboratorium en de technische dienst. Leerlingen kregen uitleg over de bediening en het beheer van de fabrieken en het belang van onderhoud ( maintenance). Ook het productieproces, het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, de veiligheid en duurzaamheid kwamen aan de orde en ze gingen in gesprek met de medewerkers.

Doe-activiteiten en LOB bij EIC Mainport
Daarnaast brachten de leerlingen een bezoek aan de havenexpositie van het EIC Mainport Rotterdam (EIC). Hier  bezochten ze de interactieve havenexpositie. In het chemielab werd haargel gemaakt en in het technolab gingen ze aan de slag met afsluiters en pompen van de proeffabriek. Het STC Brielle en het Techniek College Rotterdam verzorgden de voorlichting over diverse vervolgopleidingen en de beroepen in de procestechniek en maintenance.

Enkele reacties van leerlingen: “het bedrijfsbezoek vond ik echt gaaf, ik wist niet dat chemie zo belangrijk is voor de spullen die ik iedere dag gebruik”. “Deze dag helpt echt om mijn profielkeuze te kunnen maken”.
Met dit project zagen de jongeren wat het inhoudt om als procesoperator, onderhoudsmonteur of analist te werken en welke opleidingen je ervoor nodig hebt. Er is genoeg werk te vinden voor gediplomeerden en er zijn goede loopbaanperspectieven.

De Week van de Procestechniek is een landelijk initiatief waar duizenden vmbo- en havo- leerlingen kennis maken met beroepen in de proces- en maintenance. In de regio Rijnmond werd de Week van de Procestechniek georganiseerd door het Proces- en Maintenance College Rijnmond (PMR), het samenwerkingsverband tussen scholen en bedrijven. Het EIC verzorgde de coördinatie in opdracht van Deltalinqs, de ondernemersvereniging van het havenbedrijfsleven.

[1] Tijdens de Week van de Procestechniek werkten in de regio Rijnmond de volgende bedrijven mee:

AVR, BP Raffinaderij, ETT, Exxonmobil, Hexion, Huntsman, Indorama, Kemira, Lyondell Basell, Mourik Services, PerGen, Neste, RDM Trainingsplant, Shell, Shin-Etsu, Suikerunie

week van de procestechniek eic mainport