Educatief Informatie Centrum Mainport Rotterdam (EIC) bestaat 25 jaar en viert deze week – donderdag 16 mei - het jubileum met een feestelijk symposium. “Het is mooi om te zien dat wij in deze periode ruim 450.000 jongeren uit de hele onderwijskolom hebben ontvangen in de Rotterdamse haven. Wat je niet weet, is lastig te worden. Door met eigen ogen de werkzaamheden en beroepen in de haven te ontdekken, dragen we bij aan een meer bewuste opleidings-en beroepskeuze.” vertelt Mary Dotsch, directeur van het EIC. In dit jubileumjaar richt het EIC zich op de toekomst. “We blijven jongeren naar de haven brengen, maar zetten de komende jaren ook in om  de haven naar de jongeren toe te brengen.” Hiervoor worden verschillende digitale middelen ontwikkeld zoals: apps, serious games, online leerroutes en filmpjes.

Symposium – donderdag 16 mei 2019

De Rotterdamse haven is volop in beweging (energietransitie, digitalisering, robotisering, bereikbaarheid, de Brexit). Goed opgeleid personeel is nodig om deze transities tot een succes te maken. Ook is er op het gebied van jongerencommunicatie en leermethodes veel veranderd: jongeren zijn visueler ingesteld, meer gericht op interactie en verzamelen informatie via social media. Daarom is de inhoud van het symposium gericht op de toekomst! Hierin staat deze vraag centraal: Hoe Boeien & Binden wij jongeren aan de Rotterdamse haven? Jongeren spelen een belangrijke rol tijdens het symposium. Zij geven hun mening over deze vraag. Verder komen verschillende deskundigen aan het woord: Christianne Matthijssen, directeur Voortgezet Onderwijs van het Ministerie OCW, Allard Castelein, President directeur van het Havenbedrijf, Bas Janssen, directeur Deltalinqs en Arjan van Gils, wethouder Haven van de Gemeente Rotterdam. Er vinden  boeiende pitches plaats over werkgelegenheid in de haven nu en in de toekomst, trends van jongerencommunicatie en leren en werken met serious games en gamification. Dagvoorzitter Dave van der Wal gaat met alle aanwezigen een dialoog aan over het thema.

EIC Mainport Rotterdam

De Rotterdamse haven is volop in beweging. Nu en in de toekomst gaat het steeds meer om de slimste, efficiëntste en meest duurzame haven wereldwijd. Dit vraagt om medewerkers, mannen en vrouwen die hun talenten willen inzetten in de sectoren techniek, chemie,  logistiek, maritiem, IT en de zakelijke dienstverlening. Het EIC stelt zich ten doel jongeren te interesseren voor de haven, de vele mogelijkheden er te werken en bijpassende opleidingen te volgen. Jaarlijks ontvangt het EIC ruim 22.000 jongeren voor een bezoek aan de haven. EIC is een stichting. In het bestuur hebben zitting: Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs, STC-Group, Albeda en Stichting BOOR.