Mc Port Event brengt havenberoepen- en opleidingen in beeld

Op 13 en 14 november vond voor de 7e keer het jaarlijkse McPort Event plaats. Ca. 1000 leerlingen uit de bovenbouw van vmbo/havo/vwo van 23 scholen uit de regio Rijnmond bezochten de haven en het EIC. Doel voor de leerlingen was om zich te oriënteren op vervolgopleidingen en beroepen. Belangrijk voor leerlingen, bedrijven en scholen, want er zijn zoveel verschillende mogelijkheden om in de haven en industrie te werken. Ter voorbereiding op het evenement hebben de leerlingen  op school een opdracht Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding(LOB) uitgevoerd. Hierbij maakten zij gebruik van het door EIC ontwikkelde werkboekje en de EIC- “Havenberoepenwijzer” www.havenberoepenwijzer.nl  die een digitaal overzicht biedt van de vele verschillende beroepen in de Rotterdamse haven.

Programma Mcport

De leerlingen kregen een carrousel programma aangeboden op het EIC. Alles vond onder een dak plaats, zodat de leerlingen gemakkelijk van het ene onderdeel in het andere terecht kwamen. Woensdag 13 november stond in het teken van de VMBO leerlingen en donderdag 14 november draaide het om HAVO/VWO dag. Op de EIC havenexpositie gingen ze met een app op een smart Phone aan de slag met een groot aantal interactieve simulaties. Daarna volgde de “Havenkwizz” waarbij  leerlingenteams met elkaar streden wie de meeste kennis heeft over de Rotterdamse haven. Quizmaster  was Dave van der Wal, entertainer en bekend van RTV Rijnmond. Na de Kwizz brachten zij een bezoek aan de beroepen- en opleidingenmarkt. In totaal 14 bedrijven uit de haven en industrie verleenden hun medewerking aan het McPort Event. Hier maakten  de leerlingen kennis met  de verschillende werkzaamheden van deze havenbedrijven. Medewerkers van de mbo-opleidingen van het STC (Scheepvaart en Transport College), het Techniek College Rotterdam, Zadkine, de Hogeschool Rotterdam, Rotterdam Mainport Institute, Inholland en de Erasmus Universiteit waren op de opleidingsmarkt aanwezig om de leerlingen te informeren over de diverse  vervolgopleidingen en studies.

Doe-activiteiten

Onder het mom van “oefening baart kunst” werden daarna door de leerlingen verschillende doe-activiteiten uitgevoerd: een chemisch proefje begeleid door de Zadkine laboratorium opleiding, 3D activiteit van 3D Educatie, een logistieke Quiz door DB Schenker, chemische reacties met droogijs door Mad Science, de Alles is Techniek Experience van OTIB en de EIC Proeffabriek met aandacht voor het belang van onderhoud van apparaten en installaties.

Kortom Gezien de inzet en het enthousiasme van de leerlingen gaan we er vanuit uit dat McPort heeft bijgedragen aan hun opleidings- en beroepskeuze. Belangrijk dat zij de gelegenheid krijgen om deze buitenschoolse ervaringen op te doen. 

Organisatie

Het McPort Event wordt georganiseerd door EIC i.s.m. met het bedrijfsleven (bedrijven en de opleidingsfondsen OTIB en OOM) en  de MBO en HBO-opleidingen in de regio Rotterdam. Het bedrijfsleven ondersteunt McPort financieel waardoor de deelnemende scholen dit programma kosteloos aangeboden kregen. EIC is het Educatief Informatie Centrum voor de Haven en Industrie. Jaarlijks bezoeken ca. 22.000 leerlingen het EIC.

McPort verscheen in het Algemeen Dagblad van donderdag 14 november 2019. Foto: John de Pater

mcport in eic