Rotterdam omarmt wetenschap en technologie met Generation Discover festival

35.000 bezoekers op ontdekkingsreis in de wereld van morgen bij Rotterdam Ahoy

Het Generation Discover festival was dit jaar grootser opgezet dan ooit in Rotterdam Ahoy. Meer dan 30 partijen, waaronder Port of Rotterdam met EIC Mainport, sloegen afgelopen week de handen ineen om jongeren tussen de 8 en 14 jaar kennis te laten maken met de wondere wereld van wetenschap en technologie. En dat is gelukt! 35.000 bezoekers, waaronder een recordaantal van ruim 300 schoolklassen met zo’n 13.000 leerlingen zijn tijdens dit gratis vijfdaagse evenement op ontdekkingsreis gegaan in de wereld van morgen.

Jongeren die een technische opleiding afronden vinden makkelijker een passende baan in vergelijking tot andere sectoren. Het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid hebben namelijk naar schatting op termijn jaarlijks 30.000 extra technici nodig.¹ Met het Generation Discover festival willen de deelnemende partijen jongeren in een vroeg stadium enthousiast maken voor de mogelijkheden die een technische opleiding biedt, om zo de instroom naar technisch onderwijs te vergroten en de aansluiting met de arbeidsmarkt te verbeteren.

In de Rotterdamse haven staat de energietransitie en het reduceren van CO2 uitstoot hoog op de agenda. Port of Rotterdam en EIC boden daarom de workshop "Energiehelden in de haven" aan. Hierbij gingen jongeren aan de slag met het opwekken van duurzame energie via zonne-energie, windenergie, biomassa en waterstof. 

We hebben het Generation Discover festival nu voor de vierde keer georganiseerd en je ziet aan de gezichten van de jongeren dat ze het leuk vinden en nieuwsgierig zijn. Het is dé plek waar zij wetenschap en technologie écht kunnen beleven. Ik ben in het bijzonder blij dat we ook de jeugd die normaal gesproken niet zo snel in aanraking komt met deze onderwerpen een mooie ervaring hebben kunnen geven,” zegt Anne Schreuder, festivaldirecteur en MVO Manager van Shell Nederland.

 ¹Bron: Onderzoek van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA)

generation discover workshop eiclogos samenwerkingspartners generation discover festival