Vlaardingse kinderen ontdekken de bouw van de Blankenburgverbinding

Tussen Vlaardingen en Rozenburg wordt hard gewerkt aan de bouw van een nieuwe verkeerstunnel, de Blankenburgverbinding. Maar hoe gaat dit nou eigenlijk in zijn werk? Leerlingen van basisscholen uit Vlaardingen en Rozenburg kunnen vanaf vandaag via het project Port Rangers ervaren hoe onderwater tunnels worden aangelegd. Van de Vlaardingse scholen kreeg OBS de Klimop vandaag de primeur! “Ik weet nu hoe tunnels worden gebouwd! Er wordt water gebruikt om de tunnelstukjes te laten zinken. Duikers gaan daarna de tunnelstukjes in om ze leeg te pompen. Ik weet ook wat het woord ballast betekent! Dat is extra gewicht. Het was leuk en interessant!” vertelt Floris (10 jaar).

Proefje – de Waterbak: Drijven en Zinken

Met een excursie naar EIC Mainport Rotterdam leren de basisschoolleerlingen, onder begeleiding van een gids, tijdens het proefje “drijven en zinken” alles over de aanleg van tunnels. In een grote Waterbak gaan zij vervolgens zelf aan de slag met zinkende en drijvende tunnelonderdelen om de bouw na te bootsen. Meester Abdel Oulkady is enthousiast: “De kinderen leren op een actieve manier. En omdat het dichtbij huis is, kennen ze de plaatsen, hierdoor leren ze ook het geografische aspect! Super leuk!”

Port Rangers

Rotterdamse (e.o.) basisschoolleerlingen van groep 6 of 7 maken met Port Rangers uitgebreid kennis met de Rotterdamse haven. Scholen kunnen kiezen uit twee lespakketten: Steurtocht door de haven of Haven Taaltocht. Beide lespakketten sluiten aan op kerndoelen en kunnen huidige lesmethoden over dit onderwerp vervangen. Een belangrijk onderdeel van het programma is een excursie naar de haven. De gemeente Rotterdam, de ondernemersvereniging Deltalinqs en het Havenbedrijf Rotterdam zijn de initiatiefnemers van dit programma. Zij maken de uitvoering ervan de komende jaren mogelijk.

Achtergrondinformatie
In de LEM-groep onderwijs ontwikkelt EIC samen met RWS, BAAK, TechNetkringen in samenspraak met het onderwijsveld verschillende activiteiten om leerlingen van basisonderwijs t/m HBO/WO kennis te laten maken met wat het betekent om zo’n grootschalig project als de Blankenburg verbinding te bouwen.

waterbak meester