Op een speelse interactieve manier kennismaken met de haven!

Wij laten jongeren en studenten aan de hand van een lesprogramma, bezoek aan het EIC, bedrijfsbezoeken en een afsluitend programma kennismaken met de Rotterdamse haven en de talenten die zij nodig heeft. Zo kunnen jongeren en studenten hun eigen vaardigheden meten aan de kansen die de Rotterdamse haven hen biedt. Jongeren ervaren dat wat je achtergrond of opleidingsniveau ook is dat de haven kansen biedt voor iedereen. Het EIC havenprogramma start al bij groep 6 van de basisschool. Zie hiervoor het havenprogramma PO. Vanaf het VO t/m het WO bieden wij havenexcursies aan. Wij dagen jullie uit met opdrachten in de grootste haven van Europa.

Wij bieden educatieve havenprogramma’s aan die aansluiten op de diverse onderwijs doelgroepen en hun belevingswereld. Samen met u stellen wij een programma samen dat bij uw leerlingen past.

Hiervoor werken wij samen met meer dan 60 bedrijven in de haven die hun poorten openstellen om jongeren te ontvangen. De begeleiding van de havenprogramma’s wordt gedaan door een team van 55 gidsen (voormalige medewerkers uit de haven en industrie), samen met medewerkers van bedrijven en het EIC.

Kids exploring

PO (bovenbouw)

Op een speelse wijze ontdekken en beleven de leerlingen van groep 6 t/m 8 de haven. Het lesprogramma richt zich op wereldoriëntatie, loopbaanoriëntatie, wetenschap & technologie en woordenschat. Tijdens de voorbereidende les op school ontdekken de leerlingen de haven. Waarna zij met een bezoek aan het EIC de haven gaan beleven. Ook op school zijn er nog verschillende lessen die u naar keuze kunt geven. Ervaar de haven met het programma Port Rangers.

VO

Door de haven te laten ervaren en op bezoek te gaan bij bedrijven, willen wij de leerlingen kennis laten maken met de toekomstmogelijkheden in de Rotterdamse haven. Dit programma sluit hierdoor aan bij de loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB). Het programma ondersteunt de leerlingen in het maken van de profiel- of sectorkeuzen en sluit ook aan bij vakken zoals aardrijkskunde en economie. Door het brede aanbod aan sectoren, bedrijven en functies heeft dit bezoek voor ieder wat te bieden.

MBO, HBO en WO

Naast het ervaren en beleven van de Rotterdamse haven, maakt dit programma een verdiepingsslag. Alle programma’s zijn maatwerk en de inhoud van deze programma’s wordt samengesteld in aansluiting op specifieke opleidingen en studieonderdelen. Qua informatie wordt er dieper in gegaan op actuele feiten, verbanden, vraagstukken en cijfers. Zoals bijvoorbeeld de samenhang tussen ketens en sectoren, maatschappelijke en economische ontwikkelingen. Thema’s en begrippen kunnen hierbij worden uitgewerkt. Zoals: bereikbaarheid, technologische innovatie, automatisering, efficiëntie van logistieke processen, bedrijfsvoering, duurzame energieopwekking, veiligheid, globalisering, arbeidsmarkt en werkgelegenheid in de haven. Ervaar en beleef de complexiteit van de haven.